Translate

söndag 19 februari 2017

SAREPTA

Återigen tänker jag skriva lite om denna fantatiska förening jag är en del av.. 

Under 2016 blev jag vald till kassör då vi fick en helt ny styrelse, blev formligen kastad in i nått jag inte hade nån aning om hur fungera.. Siffror hit o siffror dit, Jag som inte ens gillar matte.. haha

Men tror då att jag gjort nått bra.. Återstår å se.. 

Under januari månad har det varit en hel del i media för oss då vi vill att föreningen överlever, Nått jag har en känsla att komunen inte vill!! 

Sarepta är en bra sak för de behövande runt i lilla Eda.. 
Så vem är vi?? 
Vi delar ut mat  till behövande, mat som best före datum är på väg att passera.. Å som vi får av affärer runt i komunen.. Detta sorterar vi å så ger vidare.. 

Vi har stått med i både Nwt.se (även papperstidning) Vf.se (även pappertidning) 
Å i radio, å tv.. 
Jag blev den som va i tv då ordförande vi har va på vift, jag sa då jag blev vald att jag ville va den anonyma men det slapp jag! haha!! Men det blev ett bra inslag.. 

Från tidningen kommer här! 
Nwt

Hyresvillkor hotar ideell verksamhet

KOPPOM: Ger behövande mat – kan tvingas lägga ner

Givarorganisationen Sarepta i Koppom hotas av kommunala ändringar av hyresavtal, vilka slår hårt mot den frivilliga verksamheten.
Sarepta i Koppom är en ideell förening som vilar på kristen grund. Varje vecka bidrar man till att 100-talet hushåll får tre påsar mat vid två tillfällen. Behövande kan inte bara komma till det tidigare stationshuset i Koppom för att hämta påsarna utan föreningen transporterar även mat till Åmotfors, Charlottenberg och Arvika.
Man skulle tycka att sådan här verksamhet inte ska behövas i Sverige 2017 men det gör den, säger Sarepta Koppoms ordförande, Mikael Ensson.

Höjningar

Tidigare hyrde Sarepta stationshuset via Järnskogs hembygdsförening. Sedan en tid tillbaka är det Eda Bostads AB som förvaltar huset.
Nu aviseras dock en ändring av hyresavtalets villkor på sammantaget 14 400 kronor per år samt en höjning av tillståndet för livsmedelshanteringen på drygt 2 000 kronor. Totalt rör det sig om årliga kostnadsökningar på mer än 16 000 kronor, vilket är mycket för en förening som 2016 hade en budget på 74 000 kronor.
Vi hjälper de allra fattigaste men ska man kräma ur oss pengar faller ju hela tanken på att hjälpa andra.

Ideellt

Sarepta säger att man lägger ner själ och hjärta i verksamheten, vilket bland annat inkluderar att man fyra dagar i veckan hämtas matvaror från fyra olika affärer i Eda för att sedan ge maten till behövande. Detta innebär bland annat mer än 200 mil på vägarna per månad och att tio personer jobbar gratis 100-120 timmar i veckan.
Nu tycker man att man behandlas styvmoderligt av kommunen – fast kommunen håller inte med.
Ingen ska särbehandlas, och några personliga värderingar om verksamheten lägger jag inte, säger Hans Helldin, Eda Bostads AB.

Inga undantag

Frågor om Sareptas hyressättningen har enligt bostadsbolaget ställts inåt i Eda kommuns organisation men några andra svar än att man ska följa gängse regelverk och policy för hyror har man inte fått.
Vi får inte göra undantag, vi förmedlar kommunens villkor, säger Helldin.
Ska det bli någon ändring måste någon peka med hela handen, och det har ingen gjort, säger Jan-Erik Eriksson, Eda kommuns tekniska chef.
Även livsmedelshanteringen ska följa kommunens taxor och normer.

Vf

Sarepta kan läggas ner efter höjda avgifter


Nöden har ingen lag ens för de som hjälper fattiga.
  • Föreningen står och faller med kommunens höjda avgifter, konstaterar Mikael Enson, Sarepta Koppoms ordförande


Eda kommun aviserar höjda avgifter för tidigare stationshuset där hjälporganisationen har sin hemvist sedan fyra år.
Vi drabbas av höjda kostnader ungefär 25 000 kronor per år, 54 procent mer för lokalerna och hela 200 procent för tillståndet att hantera livsmedel.
Det är kostnader som föreningen enligt Ensson inte kommer att klara av.
Om inte kommunen lugnar ner sig lägger vi ner verksamheten, förklarar Mikael.
Sedan hembygdsföreningen i Koppom sagt upp hyresavtalet med kommunen har Eda Bostads AB tagit över förvaltarskapet för huset där sämre bemedlade medborgare kan få gratis mat för dagen.
Verksamheten innebär att ett 60-tal personer eller hushåll i Koppomstrakten samt 35 i Arvika slipper svälta.
Vi hämtar 60 ton mat om året från fyra affärer i Charlottenberg, sorterar och ger det inte folk kan äta till höns samt komposterar resten så att det blommar på soptippen.
En idyll som Sarepta inte känns vid.
Vi har årsmöte den 8 mars. Det kan bli nåda- stöten för Sarepta om bostadsbolagets och miljökontorets krav står kvar.
Förändringarna:
Månadshyran på 2 200 kronor har inkluderat el som hädanefter läggs till hyran på 2 000.
Tillståndet för livsmedelshantering höjs från 1 024 kronor till 3 074.
Kommunchef Anders Andersson konstaterar att Eda kommun inte kan subventionera föreningar ens om det gäller behjärtansvärda ändamål.
Vi har gett Eda Bostads AB besked om att vi inte har något samarbete med Sarepta, som heller inte har föreningsstöd. De bedriver så omfattande verksamhet med livsmedel att de faller under normen för reglerad taxa.


Sveriges radio är vi ju å med i men dessa länkar vill inte funka!! :-( 






Å sist men inte minst Svtvärmland

Höjda kommunala avgifter kan innebära slutet för den ideella föreningen Sarepta i Koppom. Föreningen delar ut ett 80-tal matkassar i veckan till behövande och hyr sina lokaler av det kommunala bostadsbolaget Eda bostäder.
Sarepta är en ideell förening i Koppom som arbetar med att stödja socialt utsatta personer i kommunen. Föreningen åker till mataffärer och samlar in matvaror, som annars skulle ha kastats.
– Varje familj får cirka 24 matkassar i månader av oss, berättar Linda Johansen Aune.
Och behovet är stort, Varje vecka packar föreningen ett 80-tal matkassar som går ut till behövande i kommunen. Men nu vet man inte om man kommer att kunna fortsätta med verksamheten eftersom kostnaderna kommer att öka. Dels handlar det om en höjning för livsmedelstillsyn och dels en elkostnad som lagts på hyran. Totalt handlar det om ökade kostnader på cirka 18 000 kronor per år.
– Då är vi nog tvungna att stänga ner för pengarna finns inte i vår lilla verksamhet och det kommer att drabba väldigt många av dem vi hjälper i Eda kommun, säger Linda Johansen Aune.

"Har marknadsmässiga hyror"

Sarepta hyr den gamla stationsbyggnaden i Koppom av Eda Bostads AB.
– Vi har marknadsmässiga hyror och agerar utifrån aktiebolagslagen, berättar Hans-Peter Olsson. Det må vara en behjärtansvärd verksamhet men vi kan inte ha subventionerade hyror utan ska ha normala hyror oberoende av vem hyresgästen är.
För Linda och de andra i föreningen är det ovisst om föreningen kommer att överleva.
– Det är väldigt grymt eftersom jag ser vilket behov som finns, säger en uppgiven Linda Johanssen Aune.

Jätte dåligt video klipp men men 




Så jag håller tummar å tår för vår lilla förening

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar